×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 869

Monday, 23 February 2015 14:19

Najbolja Komplet Lepinja Zlatibor

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Komplet lepinja je lokalni specijalitet užickog kraja odnosno Zlatiborskog okruga. Pravi se tako što se u već pečenu lepinju razbije jaje i pomeša sa kajmakom. Za komplet lepinju se koristi isključivo stari kajmak. Originalno, potrebna je peċ na drva, lepinja, pretop (nije mast, ali je masno i dobija se nakon pečenja svinjetine, jagnjetine,.... Tamne je boje i jako slan), jaje i kajmak. Način pripreme je sledeċi. Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude otprilike kao posuda a gornji deo kao poklopac. Donji deo se premaže kajmakom.

Jaje se umuti i prelije preko kajmaka. Zatim se donji deo lepinje stavi u zagrejanu peċnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li volite "življu" ili "rešiju" lepinju). Poklopac se stavi peċnicu u neposredno pred izvlačenje lepinje da se zagreje.Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz peċnice i prelije zagrejanim pretopom. Kao što se može da pretpostaviti, ovaj specijalitet ima veliku kalorijsku vrednost.

Lepinja, pogača ili somun je osnova i po moguċstvu uzima se ona koja nije tako mekana i nema testo kao običan hleb. Bitno je da se sa pripremom počne dok je lepinja još sveža. Pretop je glavni sastojak. Dobija se tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta pa se onda pomeša i ostavi da se ohladi. Vremenom, pretop kako se hladi, u posudi gde stoji, gore se odvaja mast, a dole želatin koji je tamno mrke boje, veoma slan i sadrži odgovarajuci procenat vode. Za dobijanje originalnog pretopa potrebno je da se peče celo jagnje ili prase u odgovarajuċoj peċi, takozvanoj "furuni". Kajmak je bitno da bude stari, po moguċstvu Zlatiborski ili Užički kajmak. Važno da se kajmak tokom pečenja lepinje otopi.

Komplet lepinja tradicionalno jede prstima i danas, obično prvo "poklopac", koji se može kidati u parčice i umakati u sredinu a nakon toga preċi na ostatak ili kako vec želite. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt, koji odlično dodje poslevelikog broja kalorija. Postoje razne varijacije na temu, pa se komplet lepinja pravi i sa mnogo veċim pogačama ili se pravi kao torta, "lepinja na sprat".

Tekst preuzet sa Zlatiborski Okrug.

Read 8249 times Last modified on Saturday, 28 February 2015 10:47
Super User

Related items

More in this category: Zlatibor planina za uzivanje i rekreaciju »
back to top